Juist onderhoud, verzorging en voeding voor moederplanten

Wat is een moederplant en welke plantenvoeding heb ik nodig?

Een moederplant is de basis voor het garanderen van langdurige kweekactiviteiten. Het is een plant waarvan stekjes worden genomen om de volgende generatie te creëren. Stekjes zijn zijtakjes met bladeren die van de moederplant worden afgesneden. Het is essentieel dat de moederplant van hoge kwaliteit is, aangezien de stekjes dezelfde genen erven. Door de zorgvuldige selectie en behandeling van de moederplant kunnen gezonde en sterke stekjes worden geproduceerd voor voortdurende teelt.


Moederplant onderhouden
Het verzorgen van een moederplant is van cruciaal belang om een lang en productief leven te garanderen. De moederplant wordt constant in de groeifase gehouden, waarbij stelen en bladeren voortdurend blijven groeien. Door de moederplant goed te verzorgen, zorg je ervoor dat ook de stekken van de beste kwaliteit zijn. Het maken van stekjes vergt echter veel energie van de moederplant. In dat geval kun je overwegen om van een stekje een nieuwe moederplant te maken, waardoor je je planten jarenlang in leven kunt houden. Dit bespaart kosten die anders zouden worden besteed aan het kopen van nieuwe stekken of planten.


Moederplant voeding
Nadat je de moederplanten hebt geselecteerd, is het van groot belang om ze direct op de juiste manier te verzorgen. Wanneer je moederplanten uit klonen selecteert, is het aanvankelijk voldoende om ze alleen water te geven totdat er duidelijke tekenen van groei verschijnen. Als je echter met zaad begint, is het raadzaam om te wachten met voeden totdat de eerste echte bladeren ontstaan, hoewel dit in de eerste paar weken mogelijk nog niet nodig is.

Zodra de planten nieuwe groei vertonen, kun je gedurende de eerste weken beginnen met het geven van een kwart of halve dosis vegetatieve voeding. Naarmate de plant groeit en volwassener wordt, kun je geleidelijk overstappen naar een volledige dosis moederplantenvoeding. Naarmate je meer ervaring opdoet met je moederplanten, zul je hun individuele behoeften beter leren kennen. Zorg ervoor dat je de basisprincipes blijft volgen en pas indien nodig je voedingsschema aan.

Over het algemeen is standaard vegetatief groeivoeding, bij voorkeur een biologische plantenvoeding, voldoende om je moederplanten gezond te houden. Vanaf de eerste dag kun je wortelstimulator in de grond gebruiken, aangezien deze de jonge planten stimuleren en de voedingsbodem verbeteren.

7 Items

Set Descending Direction
per pagina